Verslag Vesterhavscup Esbjerg Denemarken 2010

Van vrijdag tot en met maandag speelden 4 teams van Havas op het handbaltoernooi Vesterhavscup in Esbjerg in Denemarken. Meiden A en jongens A, Meiden B1 en Jongens C1 hadden zich ingeschreven bij Euro Sportring, die alles regelt vanuit Nederland. Een aantal van deze spelers zaten in de bus, anderen waren met ouders naar Denemarken gereden. Op vrijdag was het weer alvast prima, zonnig, en rond 20 graden. Velen liepen al in korte broek.
Alle Havas teams slapen in dezelfde school, meiden in het ene klaslokaal, alle jongens in een ander klaslokaal. Er zijn ook nog andere verenigingen in de school. Nadat iedereen zich had geďnstalleerd in de school, werden zij om 19:00 uur opgehaald met de bus, om de openingsceremonie om 20:00 uur bij te wonen. Deze werd gehouden op het sportcentrum, een kwartier lopen vanaf onze camping. Ik was echter te laat, dus enige berichtgeving over deze opening kan ik niet geven. Ik kan alleen melden dat het volkslied is gespeeld, dat konden we horen bij het wandelen ernaar toe.Daarna werden alle jongelui weer met de bus opgehaald om 21:00 uur om terug te gaan naar de school. Tenminste dat hoop ik, want toen wij terug gingen wandelen naar de camping, was de bus nog zoek. In de school heerst een streng regime: om 24:00 uur gaan de deuren dicht en moet iedereen binnen zijn. In deze zelfde school wordt in de ochtend een ontbijt geregeld. De jongen s kunnen lopen naar de sporthallen waar zij gaan handballen.
Zaterdag werd er verschillende hallen gehandbald, vandaar dat deze berichtgeving zich zal toespitsen op de jongens A, omdat dat de wedstrijden zijn die ik heb gezien.
De eerste wedstrijd was om 9:45 uur, gelijk met de meiden A. De jongens moesten spelen tegen HSG Osnabruck, later bleek dit de winnaar van vorig jaar te zijn.
Deze jongens waren niet heel veel langer, maar vooral veel breder. Net als in Rendsburg bij de Youth Games van Almere, zijn de Deens en Duitse teams vele malen gespierder en daardoor sterker. Het begin van deze wedstrijd hebben we (alweer) gemist, we kwamen binnen op 8 minuten gespeeld. Toen was de stand 5-4 achter. Havas kon 'bij' blijven en de ruststand was 9-7.
Na de rust ging het echter snel, van 10-7 naar 12-7, het gat was geslagen.
Er waren nog wel mooie acties te zien: Omar passeerde met een prachtige omhaal, zijn verdediger, kon helemaal vrij springen, maar schoot op de paal. Jasper scoorde een mooie break, Milo passeerde zijn opbouwer en scoorde. De stand ging van 15-9 naar 16-9. Nick had een paar spectaculaire reddingen, Eindstand 19-10. De jongens waren best tevreden met dit resultaat, ze hadden hard gewerkt om de schade beperkt te houden en konden ook nog zelf blijven scoren.
We hebben nog even nagesproken met een van de scheidsrechters, omdat we sommige beslissingen niet begrepen. Wat blijkt: je mag vrij stevig vooruit verdedigen en zijwaarts verdedigen, als je maar nooit in de rug duwt. Daar zijn ze heel streng, meteen 2 minuten. Daar waar je bij ons bij fors verdedigen al 2 minuten krijgt, vinden ze hier veel goed.


De meiden A hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en die waren blij. Omdat de jongens pas weer om 16:10 uur de tweede wedstrijd hadden, zijn wij (Alex en Marti) het stadje Esbjerg ingegaan. Een aantal jongens (Frank, Nicky en Tristan) zijn mee gegaan naar de jongens C om ze aan te moedigen. Ik begreep later dat ook zij hebben moeten wennen aan de scheidsrechters, maar toch de laatste wedstrijd van de zaterdag een hele sterke wedstrijd hebben gespeeld.

Toen de jongens A hun tweede wedstrijd moesten spelen, waren de jongens C en bijbehorende ouders voltallig aanwezig om ze aan te moedigen. Ze deden de wave, riepen in koor tegen Nicky bij een 2 minuten straf : 'niet boos worden Nicky' en gebruikten hun oranje WK toeters. Ze hebben ook nog een speciale yell: 'van links .. van rechts … en klappen en klappen'. De tweede wedstrijd van de JA was tegen FC.Bayern, de vaantjes werden uitgewisseld, dus nu hebben we een vaantje van FC. Bayern. Tja, wie mag hem in de auto hangen? De jongens van FC.Bayern zagen er iets normaler uit, bijna ons eigen postuur.
Vanaf het begin van de wedstrijd ging het goed met Havas: van 1-1 naar 3-1 voor. Nick stopte op dat moment een penalty en wij maakten meteen de 4-1 via een hoekbal van Nicky. De stand werd 4-2, 4-3 en toen 5-3 via een quasi afspeelpass van Tristan, waarbij hij toch maar zelf door ging en scoorde.
Nicky scoorde weer vanaf de hoek en de 7-3 was een combinatie break van 2 broertjes. Jeroen scoorde een break en versierde een penalty, die er keurig in wordt gegooid. Ik weet niet meer wie … de stand is dan 9-4.
De laatste goal voor de rust komt voort uit de Whisky, stand 10-4 met rust.
Na de rust nam Tom een penalty en stand werd 11-4. FC.Bayern kwam een beetje terug, maar wij bleven ook scoren, stand 12-7. Nicky scoorde weer een keer vanaf de hoek, enkele breaks van onze kant en de stand liep uit naar 17-9 met nog een minuut of 5 te spelen. Het bleef natuurlijk spannend, maar het Havas publiek bleef onze jongens opzwepen en de jongens C bleven ze aanmoedigen. Met nog een lobje vanaf de hoek van Jasper en break van Jeroen, was de eindstand 19-9, iets waar de jongens en William apetrots op zijn. Ze hebben gewonnen van FC.Bayern, alsof het de Champions Finale is (die s'avonds gespeeld zou worden… . Dit was de laatste wedstrijd van zaterdag. s'avonds was er een disco georganiseerd en zijn er spelers en ouders Esbjerg ingetrokken om de Champions finale te kunnen bekijken op tv, waar FC.Bayern overigens wel verloor.


De MB1 speelden alle wedstrijden in andere hal, waardoor ik daarvan niets heb gezien. Ze zijn 2e geworden in hun poule. Ze hadden soms erg grote meiden tegenover zich en moesten erg wennen aan de hars. Vrij voor doel en dan de bal niet kunnen loslaten, is toch niet handig. Zij zijn vierde van 16 geworden, dat is op zo'n sterk bezet toernooi een goede prestatie.

mb1

De JC speelden ook in andere hal, ook daar heb ik niet veel informatie van. Volgens de coaches Fien en Diana hebben de jongens wel heel veel geleerd en vonden ze het allemaal heel leuk. In de laatste wedstrijd hebben ze de hele wedstrijd met 1 of 2 punten achter gestaan, maar konden ze in de laatste minuut op voorsprong komen en winnen met 1 punt verschil. De supporters (lees ouders) waren er vol van. Zij zijn vijfde van de 10 geworden, als ik het goed heb.


Op zondag werd het toernooi de wedstrijden vervolgd, deels nog poule wedstrijden, deels al kruisfinales.
De JA hebben de eerste wedstrijd 18-14 verloren van Ribe Esbjerg, die later nr. 1 in hun poule zou zijn. Deze wedstrijd was om 8:00 uur in de ochtend, die heb ik niet gezien.

De 2e wedstrijd speelden zij tegen MTV-Ahrensbok. Het was gezellig in de hal, de meiden A kwamen kijken met bijbehorende ouders.
De eerste helft was voor Havas, Jeroen een afstandsschot, Nicky vanaf de hoek. Omar verdedigt netjes en voorkomt een break, speelt in de aanval daarna Frank vrij op de cirkel. Dat werd vrij worstelen, maar geen goal.
Dan loopt Havas uit naar 5-2 via Jeroen, Tristan en een hele 'coole' schijnbeweging van Nicky op de hoek. Dat levert hem een 'naar rechts, naar links en klappen….' op. Tom krijgt goede kans, maar raakt de cirkel en later kan Havas via een snelle break nog een keer scoren. We krijgen nog een penalty mee, die scoren we. Als Jeroen op de break mist, komt en bal op een rare manier bij Jasper terug vanaf de keeper en kan Jasper lobben. Dan loopt Ahrensbok weer iets in: ruststand 9-6 voor. Na de rust versiert Omar een penalty, maakt een mooie goal, kan Milo scoren en de stand is 12-9. Dan gaat Havas fouten maken, vooral met risicovolle afspeelballen. MTV-Ahrensbok komt terug tot 12-11. Via 13-11, 13-12, 13-13 eindigt de wedstrijd met een break van Nick op Nicky. Gewonnen met 14-13. Nick heeft uitstekend staan keepen. Hierdoor hadden de jongens A 2 wedstrijden gewonnen, 2 verloren en werden zij 3e in hun poule. De eerste kruiswedstrijd was een wedstrijd voor 5e en 6e plaats, dit was de 3e en tevens laatste wedstrijd van die dag. Havas speelde tegen de jongens tegen een Deense ploeg: ik ben naam vergeten en programma kwijt …. Frank nam in deze wedstrijd alle penalty's en volgens mij allemaal raak. Hier ging de stand gelijk op: 2-2, 3-3, 4-4. Nick stopt in de tussentijd ene penalty. 7-7, 7-8 en dan 7-9 voor het eerst 2 punten achter.
De ruststand was 9-8 achter. Meteen na rust scoort Havas en krijgt tegenstander een 2 minuten straf tegen. Hier kunnen we niet genoeg gebruik van maken, de stand blijft 2 punten verschil.
Ondanks dat Nick er nog een penalty uit kijkt, een bal wordt geblokt van een enorme lange speler, wordt de eindstand 15-13.

Meiden A: Tjolling - Havas. Dit was de halve finale, Havas moest spelen tegen de nr. 2 van de andere poule. Vrij snel kwamen ze op 2-0 achter, maar toen kon Odillia scoren, omdat Daphne vd. Pl. haar vrij speelde. Daarna kon de andere Daphne op 2-2 komen, door goed te scoren vanaf de hoek. We kregen een penalty tegen, maar Manouk maakte een mooie overhaal, dus 3-3. Jeanine kon scoren vanaf de hoek en Daphne ter Br. neemt een penalty goed.
Natuurlijk scoort Tjolling ook, maar op 11 minuten gespeeld staat Havas voor het eerst voor met 5-6.
Laura stopt een penalty en de rebound uit de penalty, dus het 'superkeeper' schalt door de zaal. Joy blokt een afstandsschot en Laura stopt ook nog een break. Ruststand 6-6.
In de tweede helft komt Havas snel achter op 8-6 en krijgt te maken met 2 minuten tijdstraffen tegen. Gelukkig zijn beide Daphnes op dreef, de ene blijft scoren en de andere blijft vechten. Dat vechten resulteert in 2 minuten tijdstraffen bij Tjolling en penalty's.
Joy verdedigt, houdt de bal iets te lang vast, scheids vondt het niet erg, maar nr. 9 van Tjolling wel. Zij werd boos wordt en een soort slaande beweging maakt: 2 minuten wegwezen.
Stand is dan 8-8.
Manouk maakt dan een afstandsschot, Laura stopt een penalty en Daphne vd. Pl. stort zich letterlijk op de terugkomende bal van Laura.
Op 9 minuten gespeeld in de 2e helft staat het 9-9. Daphne ter. Br. kan nog 2 keer scoren, door goed uitgespeeld te worden door Manouk, alleen blijft Tjolling ook scoren.
We staan even tegenover 4 man en kunnen gelukkig wel scoren. Op 13:31 minuten staat het 12-12. Dan scoort Daphne ter Br. nog maar een keer en staan we 1 punt voor in de laatste halve minuut. Dat kunnen de meiden niet vasthouden, waardoor Tjolling nog een keer scoort: eindstand 13-13.
Er worden penalty's genomen, Laura stopt er 2, wij missen er 1: dus Havas staat in de finale!!!
publiek MA


De meiden waren uitzinnig blij, de ouders eveneens. Ze hebben zelfs Theo en Sabine gebeld om te melden dat ze in de finale stonden.
Na deze zinderende partij was de finale een heel andere wedstrijd. Omdat Laura K. haar elleboog had geblesseerd vlak na de halve finale, kon zij niet spelen. Haar arm moest in de mitella. Chanise ging keepen met Lotte als 2e keeper op de bank. De Meiden hebben hard gewerkt, maar tegen een handbal team dat blijkbaar intern woont en in de hoogste U19 (Unten 19) divisie van Denemarken speelt, is het heel moeilijk.
Eindstand 17-5.
Enkele mooie reddingen van Chanise op doel leverde haar wel af en toe een 'superkeeper' op. De Deense meiden A verblikten of verbloosten niet, gaven elkaar een tikje bij de gewonnen finale en liepen weg.
Onze meiden A kwamen als helden op de supporters af om nog even flink te yellen.
Al met al een leuke afsluiting van 2 dagen handbal.
Na de afsluitingsceremonie met een hoop Queen en een mix polonaise van alle landen, jong en oud spelers, worden de bekers uitgereikt.
afsluiting

Maandag, 2e pinksterdag gaat alles op weg naar huis. Helaas een overdosis aan JA en MA informatie en maar weinig verslag van JC en MB. Maar anderen kunnen wellicht een verslag opleveren ?
Marti